Architecture@Heart

+31 6 2023 5030 Neem contact op

In het brandpunt van organisatie en IT

Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

Stoppen met nadenken

Als architect in een project heb je de verantwoordelijkheid om te blijven nadenken. Ook over de kaders die je meekrijgt van bovenliggende architecturen of architecten.

Je moet kritisch blijven nadenken en niet alleen maar slaafs volgen.

Zeer recent werd ik persoonlijk met dit dilemma geconfronteerd. Maar nu niet als de architect die de kaders kreeg opgelegd, maar als diegene die de afkadering en opdracht meegaf aan andere architecten.
Opeens wordt je geconfronteerd met je eigen valkuil. Onder druk en verantwoordelijkheid en de zorg om voortgang kies jezelf de kaders te strak. Gaat voortgang boven de geopperde problemen, schuif je te gemakkelijk zaken aan de kant en neem je stelling met een stelligheid die alleen gebaseerd is op eigen overtuiging.
Daarmee kan een heel project op de klippen lopen uiteindelijk, omdat jij bedrijfsblind aan het worden bent.
Ik had het enorme geluk, dat een van de architecten in het team dat ook naar mij verwoorde in een persoonlijk gesprek. Dat hij die moeite nog nam.
Zijn letterlijke woorden: "Ik merk bij mezelf dat ik in de mode kwam: u vraagt wij draaien. En dat hoor ik ook van andere architecten".  Hij dacht nog wel mee, maar werd steeds minder kritisch. Had het gevoel dat hij toch niet werd gehoord. Als intelligente, betrokken en ervaren architecten dat gaan denken in een project heb je een enorm gevaarlijke helling te pakken, hier zijn projecten op gestrand! 
Voor mij was dat wel even slikken, je komt je eigen valkuil en verdedigingsmechanisme weer even heel hard tegen. Als professional geconfronteerd worden met je eigen zwakheid. Hier blijkt maar weer hoezeer Dana Bredemeyer gelijk heeft met zijn analyse: uiteindelijk wordt de effectiviteit bepaalt door: "Who you are", zie ook What it Takes elders op deze site. 
Als lead/enterprise/project (streep door wat niet van toepassing is) architect moet je juist op deze signalen alert zijn. Ze kunnen het behoud zijn van je project en van jezelf.
Tegelijkertijd moet je niet vergeten ook zelf na te blijven denken. Is de discussie op dit moment wel relevant, moeten de kaders hier echt opgerekt worden, gaat dit ons dichter bij het uiteindelijke doel brengen. Niet elk verschil van mening betekent ook een daadwerkelijke bijsturing van het project. 
Maar het zijn wel dit soort momenten en personen waar je zuinig op moet zijn, omdat ze je professioneel scherp houden en er voor zorgen dat je blijft leren. 
 
IMG_5448-800

Gerrit Jan Timmermans

Eigenaar van A@H
Follow us:
  • Follow us on Facebook
  • Follow us on Google +
  • Follow us on Linkedin
  • Follow us on Twitter
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Perspectieven

Architectuur kan vanuit verschillende perspectieven bijdragen aan een beter resultaat.