Architecture@Heart

+31 6 2023 5030 Neem contact op

In het brandpunt van organisatie en IT

Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

Kracht van visualisatie

Architectuurbeschrijvingen hebben vaak een abstracte (conceptuele) representatie, hetzij in modellen of tekstuele beschrijvingen. Voor veel gebruikers is het echter heel moeilijk om op basis van deze modellen een beeld te vormen. De uitdaging waar wij als architecten voor staan, is dat beeld voor de gebruiker tot leven wekken. (Lees verder)

Architectuurbeschrijvingen hebben vaak een abstracte (conceptuele) representatie, hetzij in modellen of tekstuele beschrijvingen. Deze modellen zijn gemaakt door de architect en hij probeert daarmee structuur en kaders aan te geven voor een te bouwen systeem of infrastructuur. Voor veel gebruikers is het echter heel moeilijk om op basis van deze modellen een beeld te vormen van wat ze nu uiteindelijk (te zien of geleverd) krijgen.

De uitdaging waar wij als architecten voor staan, is dat beeld voor de gebruiker tot leven wekken.

Maar eerst een woord van waarschuwing: als ik het heb over gebruikers dan heb ik een hele brede doelgroep van mensen op het oog. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • De eindgebruikers van het systeem (uiteraard zou ik bijna zeggen)
  • De projectmanager die het project moet plannen en inzcht moet krijgen in volgorde en samenhang
  • De mede architecten die (delen van) het systeem moet realiseren en het geheel moeten begrijpen
  • De software ontwikkelaar en user interface designer die zicht moet krijgen op het geheel
  • De manager die wil weten wat er wel en niet wordt gerealiseerd
  • En iedereen die jij denkt dat relevant is.....

 

De gemaakte visualisatie moet inzicht geven, maar is ook bedoelt om reaktie uit te lokken. De gebruiker moet geprikkeld worden om mee te gaan denken over WAT het systeem voor hem gaat doen of worden, maar moet zich vooral niet verliezen in HOE het er definitief uit zal gaan zien. Te veel detail (zeker als er nog onzekerheden zijn) kan juist verwarring opleveren.


Een visualisatie kun je zo mooi maken als je zelf wilt.

Je kunt met moderne tools een complete mock-up maken van de user interface van de applicatie, maar je loopt dan het risico dat je je gaat verliezen in allerlei details of dat de gebruiker denkt dat dat is wat hij exact gaat krijgen. Dit terwijl tijdens de ontwikkeling er nog nieuwe inzichten kunnen ontstaan over hoe visualisatie en user interactie nog kunnen worden verbeterd.

 

Recente ervaringen hebben me geleerd dat het beste hulpmiddel voor de architect juist de meest ouderwetse hulpmiddelen zijn die je je kunt voorstellen: potlood en papier. Letterlijk een houtskoolschets maken dus. Ook in de reele wereld van de gebouwen, gebruiken architecten nog steeds en veelvuldig deze hulpmiddelen, daar kunnen we van leren!

Iedereen begrijpt dat hij naar een schets zit te kijken en niet naar het uiteindelijke systeem. Door de juiste schetsen achter elkaar te zetten kun je toch het gevoel van beweging en animatie geven. Je focust daarmee de discussie op de juiste WAT vragen en kunt bij het HOE wegblijven. Daarmee creer je ook ruimte voor de creativiteit van hen die het systeem uiteindelijk gaan realiseren, maar tegelijkertijd biedt je ook richting en een overall visie aan.

 

Laten we ons als architecten niet laten verleiden tot fraai, fraaier, allergelikst. Laten we ons concentreren op het overbrengen van de juiste boodschap en die beelden genereren die herkenbaarheid opleveren. De eenvoudigste hulpmiddelen leveren daarbij soms de meest verassende resultaten.

 

Dit soort visualisaties vervangen niet de architectuur (of soms wel omdat ze beter zijn :-)), maar zijn vooral een aanvulling!

IMG_5448-800

Gerrit Jan Timmermans

Eigenaar van A@H
Follow us:
  • Follow us on Facebook
  • Follow us on Google +
  • Follow us on Linkedin
  • Follow us on Twitter
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Perspectieven

Architectuur kan vanuit verschillende perspectieven bijdragen aan een beter resultaat.